Esecurile profesionale pot avea multe cauze. Cele care tin de noi insine sunt legate de obicei de faptul ca avem asteptari prea mari de la noi si ne programam catre esec, alegand responsabilitati pentru care nu suntem inca pregatiti, dar nu putem accepta acest lucru.Asta se intampla cu multe persoane care isi doresc salarii mari si pozitii importante, dar nu iau in calcul si responsabilitatile pe care le implica acest context profesional. O alta posibila cauza a esecului tine de stima de sine si de modul in care persoana se percepe in raport cu lumea. Un angajat care nu este asertiv, care nu stie sa refuze un coleg sau un sef atunci cand este cazul, care are sentimentul ca trebuie sa indeplineasca asteptarile tuturor pentru a-si gasi locul in organizatie risca sa devina supraincarcat si folosit de cei din jur, fapt care, pe termen lung, ii va afecta si performanta. Asa apar cazurile de epuizare, de tulburari depresive si anxioase, pentru ca persoana isi forteaza limitele si nu se salveaza la timp.
Exista multe esecuri profesionale care vin din modul in care vedem noi lumea. Chiar daca suntem competenti si cei din jurul nostru isi fac si ei treaba, pot aparea probleme de comunicare, tensiuni nejustificate, lupte de putere si competitie distructiva, care merg mai mult spre sabotarea performantei decat spre incurajarea angajatilor. In aceasta schema, toata lumea crede ca are dreptate si nimeni nu este dispus sa faca primul pas spre schimbare, in timp ce lucrurile se prabusesc in jur.
Exista si esecuri profesionale care vin din lipsa de resurse. Oamenii pot, vor dar nu au cu ce sau nu au cu cine. Unii reusesc sa reziste suficient de mult timp pana cand lucrurile se echilibreaza, altii nu. Chiar daca la inceput sunt entuziasti si au sentimentul ca pot depasi goluri prin resursele lor interioare,in timp, ei pot incepe sa isi constientizeze limitele, sa se simta frustrati si, in cele din urma, sa esueze.Esecurile au impact asupra noastra. Important este ca acesta sa fie unul constructiv, sa intelegem ce s-a intamplat(fara a ne stradui sa dam vina doar pe noi sau doar pe alti) si sa invatam ceva din asta. Nu trebuie sa folosim esecul pentru a ne descuraja, ci pentru a evita sa facem aceleasi greseli. Sa ne acceptam greselile cu responsabilitate, dar si cu umor, pentru a nu ne prabusii in ele.
13andi
Bucuresti
belépett:
La barza chioara face Dumnezeu cuib (cheeerz)